Zelená barva léčí a povzbuzuje

11.04.2012 18:28

Je pochopitelné, že zelená barva bude pro člověka představovat symbol přírody. Ve vztahu k ní pak symbolizuje také život, zdraví, svěžest, mládí, růst a znovuzrození. Všudypřítomná zeleň se probouzí na jaře, naplňuje nás energií a dodává nám sílu. Proto si ji spojujeme se štěstím, nadějí a harmonií. Zelená se nachází uprostřed spektra a souzní se všemi ostatními barvami. Dodává rovnováhu.

               Zelený náhrdelník Kaktus                        Zeleno-modrý náhrdelník Mušličky

                 Zelený náhrdelník Jmelí                    Dětský zeleno-červený náramek Motýlci

Symbolika v historii

Důležitý symbolický význam má zelená barva v mnoha náboženstvích a kulturách. Zelená byla barvou řecké Afrodity, zrozené ze zeleného moře, i barvou staroitalské bohyně jara Venuše. Višnu, indický bůh udržující svět, vystupuje v jednom ze svých převtělení jako zelená želva. Aztékové vkládali mrtvým panovníkům do těla místo srdce zelený kámen chalchihuitl jako symbol znovuzrození. Egyptští mumifikátoři používali ke stejnému účelu posvátného brouka skarabea zhotoveného ze zeleného drahokamu smaragdu. Smaragdová barva také symbolizuje nesmrtelnost. Ve středověku nosily zelenou nevěsty k vyjádření plodnosti.

                            Batikované tričko Savana                           Náhrdelník akát a smaragd

Příznivý vliv na tělo i duši

Zelená barva má pozitivní vliv na lidskou psychiku. Navozuje klidnou atmosféru přírody a dobře se v ní relaxuje. Proto se často využívá v interiérech nemocnic a léčeben. Pacienty uvolňuje, osvěžuje, uklidňuje, zároveň povzbuzuje a doslova léčí. V praxi bylo prokázáno, že nemocní se v zeleném prostředí zotavují opravdu rychleji. Podvědomě si totiž uvědomujeme, že tam, kde se objevuje zelená, existuje život. Lidské oko přijímá zelenou barvu nejsnadněji, proto se v zeleném prostředí může zrak zlepšit. Zelená také podporuje myšlení, a tak je dobré např. v kanceláři vymalovat některou stěnu světle zelenou barvou, aby v místnosti byla přijímána jen správná rozhodnutí.

                    Zeleno-oranžový skleněný náhrdelník ze soupravy s náramkem

Lidé, kteří dávají přednost zelené barvě, touží po obdivu a uznání. Za všech okolností si stojí na svém a nezaleknou se žádných překážek. Často mají sklon pečovat o druhé, ale někdy je také rádi kontrolují či přímo ovládají.  Modrozelená barva je oblíbená u lidí statečných, houževnatých, ale většinou rovněž umíněných, s nízkou schopností se přizpůsobovat. Zelenou naopak odmítají lidé originální, nebo jedinci, kteří jsou zklamaní a mají pocit vnitřní nejistoty.

Zpět