Růžová snižuje agresivitu a krevní tlak

04.06.2012 16:02

Růžová barva se v barevném spektru samotná nevyskytuje. Je namíchána z červené a bílé barvy a obsahuje symboliku obou – vášeň a energii červené i čistotu a volnost bílé. Lidský mozek pak chápe růžovou barvu jako spojovací výplň mezi červenou a fialovou.

Žít růžově se pokládá za štěstí

Růžová znamená něžnou aktivitu - však je také spojována s láskou, náklonností, důvěrnými vztahy a přátelstvím.  Asociuje romantiku, ženskost, něhu, jemnost, klid, oddanost, ale také zranitelnost nebo naivitu. Obecně je růžová chápána jako barva štěstí, což dokazují ustálené jazykové fráze jako „dívat se přes růžové brýle“, „vidět něco v růžových barvách“, „lakovat věci na růžovo“, „vyspat se dorůžova“ či přirovnání „je to jak procházka růžovou zahradou“.  Patří ke zdrženlivé eleganci, jemnému způsobu života a sentimentálním citům. 

Je považována za barvu čistě ženskou, novorozeným holčičkám se obvykle kupují růžové oblečky, což je zvyk, který má pravděpodobně původ ve Francii 18. století, kdy v sirotčincích pro snazší rozlišení oblékali děvčátka do růžových šatů a chlapce do modrých. Růžová přitom patří mezi oblíbené barvy i u mnoha citlivých mužů.

   Krabička "Domečky" zdobená dekupáží

  Dřevěná šperkovnice "Růženka" zdobená dekupáží

Milovníci růžové nenávidí zlo a násilí

Lidé, kterým se růžová barva líbí, bývají otevření a přátelští, přestože své pocity a touhy skrývají uvnitř sebe. Bývají mírumilovní, nenávidí násilí a zlo.

Přemíra oblíbenosti růžové však také může signalizovat narušený vztah k realitě a vědomé odvracení se od vážných životních záležitostí.

 

Barva cukráren i vězeňských cel

Oblékat se do růžové se doporučuje jedincům, kteří jsou příliš horkokrevní, konfliktní až agresivní.  Méně výrazné odstíny růžové totiž mají uklidňující efekt. Růžová je také vhodná na povlečení nebo na stěnách ložnice, neboť podporuje vyváženost krevního tlaku. Skutečnosti, že interiér laděný dorůžova zklidňuje emoce, si všimli psychologové a využili toho např. v některých švýcarských věznicích. Agresivní násilníky a psychopatické zločince tam umísťují do růžově vymalovaných cel, aby je zklidnili. Mnohem příjemněji se určitě budete cítit v cukrárnách, které také bývají často ve znamení růžové. Má to samozřejmě praktický význam, protože růžová barva zvyšuje chuť na sladké.

              Růžový spojený náhrdelník                         Náhrdelník "Růžový kámen"

 

Zpět