Modrá je dobrá

28.01.2012 18:53

 

Světle modrá je barva vody, vzduchu a nebe. Vyvolává představy ticha a touhy. Působí uklidňujícím dojmem, navozuje pocity vyrovnanosti, uspokojení a pohody. Symbolizuje něhu, věrnost a důvěru, nastolení míru. Představuje tradici, stálost a spolehlivost.

Tmavě modrá je rovněž klidná, ale spíše vážná až skličující barva rozjímání a smutku. Představuje hloubku a nekonečné dálky.

Modrou barvu mají rádi citliví lidé s bohatým vnitřním životem, romantikové a spíše introverti. Dávají jí také přednost lidé, kteří touží po klidu: unavení, přepracovaní, i ti, kteří nemají rádi změny. Působí dobře na lidi s vysokým krevním tlakem, do určité míry totiž snižuje pulz a tělesnou teplotu.

 

       Medovo-modrý náhrdelník Kámen

       Náhrdelník - tamaryšek a chryzokol

   Modro-bílý náhrdelník a náramek Kameny                 Dětský náramek Motýlci

 

     Dvojitý červeno-modrý náhrdelník Zuby                      Modro-bílý náhrdelník

Je nejčastější barvou připisovanou bohům. Modrý je nejvyšší egyptský bůh Amón (modrá barva poukazuje na jeho kosmický původ), ostatní egyptští bohové mají na nástěnných malbách modré vlasy. Mexický bůh Quetzalcoatl, Opeřený had, stvořitel Aztéků, je rovněž modrý. Indičtí bohové mají modrou pleť. Germánský Odin nosí modrý šat, do modrého pláště se v gotickém umění halí i Panna Marie. Modré pozadí na renesančních obrazech je symbolem nekonečnosti božského vesmíru.

Tajemnou moc mívají modré předměty a bytosti v pohádkách: bludičky lákají svým modrým světýlkem, modří jsou vodní a horští duchové, čarovné květy nebo třeba modrý pták štěstí.

      Tričko Zimní krajina          Dětské tričko Hvězdná obloha          Tričko Cesta do hor

Zpět