Fialová je barva králů, kreativců a snílků

18.02.2012 16:25

Tato barva sjednocuje dva protiklady – klid modré a energii červené. Řadí se mezi studené barvy, které jsou výraznější a intenzivnější při nižším osvětlení. Odpovídá nejvyšším frekvencím elektromagnetického vlnění, které lidské oko dokáže vnímat.

Fialová symbolizuje duchovno, mystiku, bohatství, výjimečnost, ušlechtilost a vznešenost. Proto se do fialového oblečení často oblékali králové a vysocí představitelé církve, byla výsadou bohatých. V přírodě se fialová barva vyskytuje jen v minimálním množství, snad proto vždy byla považována za zajímavou, unikátní a výjimečnou. I v dnešní době se často pojí s luxusem, používá se při slavnostních výzdobách, v reprezentativních místnostech a při výjimečných příležitostech. Je barvou spirituální, světlé odstíny fialové jsou vhodné pro relaxaci, napomáhají k uvolnění, uklidňují, podporují meditaci a odpočinek. V učení feng shui patří fialová mezi barvy jasnovidců a snílků.

             Fialovo-modrý náhrdelník Mašlička

                   Fialový náhrdelník Cikcak

Lidé, kteří mají fialovou barvu oblíbenou, bývají velmi originálními osobnostmi, často nadprůměrně citliví, kreativní, s uměleckými sklony. Jsou samostatní a mívají nezávislé názory. Někdy sami na sebe a na své okolí kladou až přehnaně vysoké nároky.

Fialová má mnoho odstínů, které vnímají spíše ženy (barvy jako šeříková, levandulová či švestková většině mužů nic neříkají). Světlé odstíny fialové symbolizují lásku, obětavost, působí čarovně, někdy až rozpolceně a slabošsky, zatímco tmavá fialová je barva osobitá, tajemná, neklidná a znepokojivá. Obecně je fialová barva zdrojem tvořivosti, inspirace a působí okouzlujícím dojmem.

                Fialová bambulková šála                    Volánková fialovo-bílá krajková šála

                       Fialový rolák Sněhová vločka (bavlna, vázaná batika a malba)

 

 

 

 

Zpět