Báječný Den dětí

31.05.2015 00:00

Mezinárodní svátek využijte jako příležitost k zamyšlení, rozpustilým hrám, výpravám za dobrodružstvím s dětmi, rozdávání úsměvů a dárečků.

Prvního června se každý rok v mnoha zemích světa slaví Mezinárodní den dětí. Lidé by si v tento den měli připomenout, že i děti mají svá práva a potřeby. Města, školy, školky, ale třeba i nejrůznější zájmová sdružení či nákupní centra pro děti připravují společenské akce, představení, soutěže, hry a sportovní utkání…

Děti vnímají, že jsou centrem pozornosti, mohou se pořádně vyřádit a užívají si zábavy, legrace, radosti, překvapení, mlsání a drobných dárečků.

Počasí je v tuto dobu většinou příjemné, venku se může běhat jen nalehko – v šatičkách nebo kraťasech, a přitom zas není takové vedro. Začíná léto, škola se chýlí ke konci, rodiče plánují dovolenou a děti už se těší, až budou prázdniny. Prostě pohoda.

Napadlo vás někdy, že i dětem, které mají svou rodinu, mají kde bydlet, netrpí hladem, školu a doktora berou jako nutnou samozřejmost, nemusí chodit kilometry daleko pro vodu, běhat nahaté nebo těžce pracovat, i zdánlivě šťastným dětem může něco chybět? Třeba pochopení, pochválení, pohlazení, pochování nebo smích a čas nás dospělých. Všichni velcí dospěláci by se měli aspoň na Den dětí, v čase těch rozpustilých radovánek, zamyslet, kdy si naposledy hráli na honěnou nebo na schovávanou, kdy si začutali s míčem, malovali křídami na chodník, uplácali bábovku z písku nebo vylezli na strom. Co se zas jednou s tím naším prckem vypravit na nějaký dobrodružný výlet! A ti, co ještě své děti nemají, můžou vzít za ruku třeba synovce, neteř nebo děti kamarádky. Uvidíte, jak v jejich společnosti omládnete!

Tipy na výlety s dětmi: 

Zámek Berchtold
(Praha – Východ)
Zámecký park je upraven jako pohádková země, kde si děti mohou prohlídnout miniaturní české hrady a zámky.

Hrad Točník
(Středočeský kraj)
Na tomto středověkém hradě se pořádá řada zajímavých kulturních akcí, seznámíte se tu např. s dravci. Cesta na hrad vede kolem starého třešňového sadu, kde děti mohou vidět zvířátka, jako jsou ovce nebo kozy.

Království železnic
(Praha 5 – Smíchov)
Tady se rozzáří malí i velcí návštěvníci. Ve třech podlažích o ploše 2500 metrů čtverečních tu najdete modelové kolejiště s vláčky (parními i moderními), ale i auty či autobusy. Projíždějí do detailu napodobenou krajinou, atraktivní je i simulace noci, kdy se rozsvěcují okénka domečků v krajině i vagóny vlaků.

Pohádková chalupa Mlázovi (Plzeňský kraj)
Pohádkové místo na Klatovsku, kde vládne víla Šumava a její pomocník Šumavous, kde se to hemží vodníky, skřítky, čerty, čarodějnicemi a dalšími pohádkovými bytostmi, si děti určitě zamilují. Bývá tu pro ně připravené i maňáskové divadlo a malý ateliér, kde mohou nakreslit nebo vymodelovat svoji pohádkovou postavičku. Ve venkovním areálu kolem chalupy pak projdou pohádkovou stezkou skřítků, uvidí tůňku vodníčka Fialy, šatlavu, miniaturu hradu Troškov a dokonce i živá zvířátka.

Westernové městečko Šiklův Mlýn u Zvole (Vysočina)
Tady zažijete život Divokého západu, projdete se městečkem, ve kterém nechybí saloony, kavárny, herny, kancelář šerifa i s vězením, kostelík se hřbitovem a nádraží, odkud se svezete vláčkem Union Pacific. Předvedou vám tu práci s koňmi, bičem a lasem a seznámíte se i s životem Indiánů.

Zlatorudné mlýny u Zlatých Hor
v Jeseníkách
(Olomoucký kraj)
Vyzkoušejte si, jak snadné je propadnout zlaté horečce! V hornickém skanzenu se podíváte do funkčních replik zlatorudných vodních mlýnů ze 14. století, které sloužily k úpravě zlaté rudy. Ve skanzenu vám dokonce zapůjčí rýžovací pánve, abyste si mohli sami vyzkoušet rýžování zlata. Další místa spojená s těžbou zlata poznáte, projdete-li naučnou stezku Údolí ztracených štol.

Vodní zámek Blatná
(Jihočeský kraj)
Zajeďte se podívat na zámek, kde se natáčela oblíbená česká pohádka Šíleně smutná princezna! Prohlídnete si jeden z nejzachovalejších vodních sídel na území naší republiky. A děti určitě potěší setkání se stádem daňků v anglickém parku. Možná si některého z nich dokonce pohladí, neboť jsou na návštěvníky zvyklí a poměrně krotcí.

Železniční muzeum v Lužné (Středočeský kraj)
Muzeum v Lužné u Rakovníka je největším železničním muzeem u nás a rájem všech milovníků vláčků. Parní a motorové lokomotivy, historické a nákladní vozy i speciální kolejová vozidla si tu nejen prohlédnete, ale i osaháte. Děti si mohou na některé lokomotivy vylézt, prozkoumat je i uvnitř a zahrát si tak na strojvedoucího.

Lanový park Libín
(Jihočeský kraj)
Pokud máte rádi aktivní odpočinek, pak je pro vás jako dělaný Lanový park v Libíně. Je jedním z největších v Čechách i ve střední Evropě. Jen pár metrů odsud je vyhlídková rozhledna Libín, kterou můžete rovněž zdolat a rozhlédnout se po kraji.

Obří akvárium v Hradci Králové (Královéhradecký kraj)
Víte, že v centru tohoto českého města je největší sladkovodní akvárium v Evropě? Akvárium je 5 metrů dlouhé, 8 metrů široké a žije v něm přes 40 druhů ryb, mezi nimiž jsou i opravdové rarity. Chloubou akvária je čtyřletý rejnok Agáta. Každý čtvrtek tu probíhá krmení, kterého se můžou zúčastnit i nejmenší návštěvníci.

Muzeum hraček v Benátkách nad Jizerou (Středočeský kraj)
V prostorách zámku můžete navštívit Muzeum hraček, které tu založil místní občan Jiří Fiala. Prohlídnete si nejrůznější hračky z Asie, Evropy, Japonska i USA, z období let 1860 až 1945. Specialitou muzea jsou plně zařízené domečky a pokojíčky pro panenky, ale najdete tu i dřevěná a plechová autíčka, parní stroje, koňská spřežení, krásné panenky nebo třeba pravěká zvířata na klíček.

NAŠE DÁREČKY PRO DĚTI 

             Fialovo-modrý náhrdelník Mašlička  

                Růžový náhrdelník spojený

           Červeno-modrý náramek Motýlci

                       Náramek Beruška

               Oranžový náramek Kuřátko

                Dětské tričko Veselá louka 

                     Dětský rolák Poušť

 


          Dětské tričko Adamsnova ulice                          Dětský rolák Zlatý příběh

 

                                 Dětské tričko Hvězdná obloha

           Krabička na poklady Domečky                   Krabička na podklady Pohádkový hrad

 

 

 

Zpět